Koor

Geschiedenis

Het koor is opgericht in 1974 door Martien Nuis. Na zijn vertrek stond het koor achtereenvolgens onder leiding van Jan Achterkamp, Klaas Stok, Anneke van Wassenhove en Bas van den Heuvel. Sinds april 2020 staat het koor onder leiding van Marc Buijs. Het koor telt ongeveer 30 leden.

De kleine bezetting van een kamerkoor stelt hoge eisen aan de leden. Een stemtest maakt deel uit van de toelating van een nieuw lid.

Al een aantal jaren wordt het Vocaal Ensemble bij haar uitvoeringen regelmatig begeleid door een orkest of een ensemble.

Hoogtepunten van de afgelopen jaren waren: Messiah en Dixit Dominus van Händel, de Harmonie Messe van Haydn, het Gloria van Vivaldi, de Requiems van Duruflé, Mozart en Fauré, de Messe de Minuit van Charpentier, werken van Rutter en Dobrogosz en andere 20e eeuwse componisten.

In 2006 heeft het koor in een unieke ambiance, namelijk de Grote Markt te Lochem, Dido and Aeneas van Purcell uitgevoerd onder leiding van Bas van den Heuvel. Dit gebeurde in samenwerking met de Stichting Dag Lochem.

In 2014 bestond het koor 40 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd op 11 oktober 2014 onder grote belangstelling Messiah van Händel uitgevoerd.

In het kader van de Bachweken Lochem hebben we in april 2017 en april 2022 de Johannes Passion van Bach uitgevoerd.

Op de pagina Concerthistorie staat het overzicht van alle concerten.

We repeteren op woensdagavond in de Witte Kerk, Graaf Ottoweg 2, 7241 DG Lochem, van 20.00 tot 22.15 uur.


Het koor anno nu

Het huidige koor bestaat uit

Sopranen:
Renske den Boer, Els Breukelman,  Ans Ettema, Inge Orlemans, Corine Renskers, Ria Schutman, Olga Smit, Katrien Sportel en Marjolein Walbeek

Alten:
Rianne Abbink, Ietje Emsbroek,  Liesbeth Harrewijn, Yvonne Siskens, Simone Spaans, Rita Susebeek,  Hermien Wiselius, Maria de Wit en Anneke Wulffraat.

Tenoren:
Marcel Bellekom, Jan Breukelman, Kees Haagen, Gertjan Hulleman, Dick van Maanen en Henri Meulenbeek.

Bassen:
Jacques Heijnders, Martin Lamers, Mars van Leent, Jos van der Spek, Hans Sportel, Marius Tervoert, Jan van Voorst, Aad van der Waart en Guus Wiselius.

Het koor is op zoek naar (hoge) tenoren. Zie daarvoor onze pagina: Nieuwe leden